top of page

Taç Çakra Nedir, Ne İşe Yarar? Nasıl Açılır?

Yaşam yolculuğumuzda, genellikle amacımıza dair daha derin bir anlayış ve sıradan olanın ötesine geçen bir bağlantı ararız. Taç Çakra bize yol gösteren ve içimizde yatan gizemleri açığa çıkaran yol gösterici bir ışıktır.


Başın tepesinde yer alan Taç Çakra veya Sanskritçe Sahasrara Çakra, çakra sistemindeki yedinci enerji merkezidir. Bedenin en yüksek noktasıdır ve fiziksel benliğimiz ile ruhani dünya arasında bir köprü görevi görür.


Bu çakra ile nasıl bağlantı kuracağımızı öğrenerek algımızı genişletebilir ve ruhsal bir uyanış yaşayabiliriz. Taç Çakra'nın ne olduğunu, tanımlayıcı özelliklerini, yaygın tıkanıklık belirtilerini ve güçlü çakra dengeleme tekniklerini keşfetmek için okumaya devam edin.


Taç (Sahasrara) Çakra Nedir?


Taç Çakra, çakra sistemindeki yedinci enerji merkezidir. Baş çakrası olarak da bilinir, başınızın tepesinde yer alır ve yüce Benlik ile güçlü bir bağlantı oluşturur.


Taç Çakranın Anlamı Nedir?

Sahasrara Sanskritçe'de "binlerce" anlamına gelir. Adını bin taç yaprağı olan lotus çiçeğinden alır. Her bir taç yaprağı varlığımızın duygular, düşünceler ve eylemler gibi farklı bir yönünü temsil eder. Tüm yaprakların tamamen açılması beden, zihin ve ruhun evrensel dengesine neden olur.


Taç Çakranın Konumu Nedir?

Sahasrara Çakra astral (enerji) bedende, kafatasının omurgayla birleştiği başın tepesinde yer alır.


Taç Çakra Özellikleri



Taç Çakra sembolü


Taç Çakra ile ilişkili sembol, bin taç yaprağı olan bir lotus çiçeğidir. Her bir taç yaprağı varlığımızın farklı bir yönünü sembolize eder ve tamamen açıldığında bizi ilahi bilince bağlar.


Renk

Genellikle mor çakra olarak anılan Taç Çakra'nın rengi menekşedir. Menekşe saflığı, ruhaniliği ve aydınlanmayı temsil eder.


Element

Yedinci çakra elementi bilinçtir. En yüksek farkındalık seviyesidir ve bizi ilahi olana bağladığı söylenir.


Ses (Tohum Mantrası)

Yedinci Çakra ile ilişkilendirilen ses veya Sanskritçe mantra "Aum "dur ve A-u-mn olarak telaffuz edilir. Bu ses evrende mevcut olan sestir ve yalnızca zihin tamamen hareketsiz olduğunda duyulabilir.


Mudra

Taç Çakra mudrası Dhyana Mudrasıdır. Konsantrasyon mudrası olarak bilinen bu mudra, genellikle daha derin bir bilinç durumuna ulaşmak için meditasyonda uygulanır. Ayrıca Taç Çakrayı aktive etmek ve iç huzuru sağlamak için de kullanılır. Nasıl yapıldığını öğrenmek için okumaya devam edin.


Taç Çakra Açılma Belirtileri


Sahasrara Çakrası açık ve dengeli olduğunda, hayata karşı daha olumlu bir bakış açısına sahip olursunuz. Tutumunuzda gözle görülür değişiklikler olur ve minnettarlık, şefkat ve kabullenme gibi duygular gerçek benliğiniz haline gelir. Bu tür bir ruhsal uyanış sizi hem duygusal hem de fiziksel olarak aşağıdaki gibi olumlu yönde etkileyebilir:


Duygusal Belirtiler


  • Ruhsal uyanış

  • Zihin açıklığı

  • Artan empati ve şefkat

  • Daha fazla amaç duygusu

  • Geliştirilmiş sezgi

  • Azaltılmış kaygı ve stres


Fiziksel Belirtiler


Yedinci çakra, beyindeki hipotalamus, hipofiz bezi ve epifiz bezini içeren endokrin sistemle ilişkilidir.


Epifiz bezi beynin merkezinde bulunan küçük bir bezdir ve uyku ve uyanıklık döngüleriyle bağlantılı olan melatonin hormonunun üretilmesinden ve düzenlenmesinden sorumludur. Ayrıca vücudun sirkadiyen ritmini veya iç saatini düzenlemekten de sorumludur.


Sahasrara Çakrası dengelendiğinde epifiz bezini uyararak şunlara yol açar:


  • Zihinsel denge

  • Duygudurum stabilizasyonu

  • İyileştirilmiş uyku düzeni

  • Enerji artışı

  • İyileştirilmiş kalp sağlığı


Epifiz bezinin fiziksel işlevlerinin yanı sıra ruhsal deneyimlerde de etkin bir rol oynadığına ve yüksek bilinç hallerine erişmemize yardımcı olduğuna inanılmaktadır.


Taç Çakra Tıkanıklığı Belirtileri


Bir enerji tıkanıklığı fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak ortaya çıkabilir. Taç çakrası bloke olmuş bir kişi başka fikirlere, düşüncelere veya bilgilere açık olma konusunda isteksizlik yaşayabilir. Psikoz, bedenden kopma ve topraklanmamış hissetme de baş çakranın tıkalı olduğuna dair yaygın işaretlerdir.


İşte dikkat etmeniz gereken diğer birkaç belirti:


Duygusal Belirtiler


Amaç eksikliği

Depresyon

Odaklanamama

Kafa karışıklığı ve kararsızlık

Ruhsal benliğinizden kopuş


Fiziksel Belirtiler


Dengesiz bir Sahasrara Çakrası halsiz veya aşırı aktif bir epifiz beziyle sonuçlanabilir. Bu neden olabilir:


Migren ve baş ağrıları

Yön duygusunda zorluk

Işığa ve sese karşı duyarlılık

Uykusuzluk

Yorgunluk


Bu semptomlardan herhangi birini yaşıyorsanız, Taç Çakranızı dengelemek için çalışmanız önemlidir. Bu, meditasyon, yoga pozları, enerji şifası ve ruhani tarafınızla bağlantı kurmanıza ve hayatınızda bir amaç ve denge duygusu geliştirmenize yardımcı olacak diğer uygulamaları içerebilir.


Taç Çakrası Nasıl Açılır ve Blokajı Nasıl Kaldırılır

Mor çakra zihinsel ve ruhsal aklımıza rehberlik eder. Buradaki enerji vücuttaki diğer altı çakra tarafından sağlanır. Sonuç olarak, Sahasrara Çakrasını etkin bir şekilde aktive etmek için alttaki altı çakrayı nasıl dengeleyeceğimizi öğrenmemiz gerekir. Aşağıda, bu enerji merkezinin engelini kaldırmak ve dengelemek için uygulayabileceğiniz birkaç dengeleme tekniğini paylaşıyoruz.


Taç Çakra Meditasyonu


Meditasyon, yedi çakrayı dengeleme, öz farkındalığı, duygusal düzenlemeyi ve rahatlamayı teşvik etme yeteneği nedeniyle yaygın olarak uygulanmaktadır. Eğer bir Taç Çakra tıkanıklığınız veya dengesizliğiniz varsa, yukarıdaki 7 çakralı şifa meditasyonunda Usta Yoga eğitmeni Ram Jain'i takip edin. Bu basit meditasyon dizisini de uygulayabilirsiniz:


Sırtınız dik ve ayaklarınız yerde olacak şekilde rahat bir pozisyonda oturun.

Ellerinizi dizlerinizin üzerine koyarak ve avuç içlerinizi gökyüzüne doğru çevirerek ellerinizi 'mudra' pozisyonuna getirin.

Gözlerinizi kapatın, burnunuzdan nefes alın ve ağzınızdan verin.

Yavaş ve eşit bir şekilde nefes almaya devam edin ve Taç Çakranızın yapraklarının açıldığını hayal edin.

Beyaz rengin başınızın tepesini çevrelediğini ve yavaşça tüm vücudunuza yayıldığını imgeleyin.

5-10 dakika sonra gözlerinizi açın ve bir süre sessizce oturun.


Kaynakça:

Comments


bottom of page